Het verhaal achter even echt

Tijdens mijn studententijd heb ik een eetstoornis, depressie en burn out overwonnen, een ernstige trombose overleefd. Ook zag ik veel andere studenten struggelen met stress, burn out en somber zijn. Vaak omdat de studie te veel was, ze niet met plezier hetgeen deden wat ze deden. Het moest, maar was niet hetgeen wat ze écht wilden. Dromen werden onrealistisch en protocollen werden de nieuwe richting. Handelen naar regels van anderen, handelen naar de stroom waar we in mee worden getrokken.

Ook mijn dromen paste ik aan aan deze stroom. Dat werd mij immers geleerd, denken naar het curriculum van de opleiding. En daar paste veel dromen van mij niet tussen. Ik paste mij aan maar verloor mijn passie en enthousiasme. Ik verloor mijzelf in de stroom van prestatie, cijfers en moeten. Ik verloor mij in het oordeel van de ander. In mijn tijd van psychisch ziek zijn leerde ik om dichter bij mijzelf te gaan staan, te luisteren naar mijn hart om weer te voelen waar ik passie voor voelde en enthousiast van werd. Langzaam durfde ik weer te dromen, maar toch bleef ik meestromen in het moeten.

Toen ik in januari 2019 een gecompliceerde trombose kreeg besefte ik mij hoe kwetsbaar het leven eigenlijk is, besefte ik dat ook op deze jonge leeftijd het leven ineens voorbij kan zijn. In het ziekenhuis voelde ik mij verdrietig en leeg, maar ook wilskrachtig en veerkrachtig. Ik had zo veel meer willen doen met het lichaam wat voor de trombose nog ontzettend goed functioneerde. Van de een op andere dag was dit veranderd, moest ik leren leven met pijn en beperking. Gelukkig zag ik ook de kracht en lessen van deze tijd. Gelukkig geloof ik erin dat alles in het leven gebeurt met een reden en dat we er alleen maar sterker van worden. Hierdoor kon ik de kracht vinden in deze krachteloze situatie. Keek ik met volle kracht vooruit.

Ik besefte mij hoe belangrijk het is om niet later, maar nu dromen waar te maken. Om nu te leven, te genieten en de dingen te doen waar je gelukkig van wordt. Om te stoppen met wachten, om te stoppen met denken ‘na mijn studie ga ik…’ of ‘als ik …. ben dan ga ik…’, want je weet nooit wat er in tussentijd gebeurd of wat je overkomt. Je moet zelf de invloed pakken in plaats van afwachten tot dat er iets gebeurt.

Dit zorgde ervoor dat ik in februari 2020 ben begonnen met mijn bedrijf Even Echt. Even Echt helpt studenten en starters dromen waar te maken en te leven vanuit het volledig zijn van jezelf. Dit alles in verbinding met de natuur. De natuur is hierbij zo belangrijk omdat er in de natuur geen kaders, hokjes of filters zijn. Alles in de natuur is zoals het is. In de natuur kan je stilstaan, loslaten en opnieuw beginnen. De natuur is van en voor iedereen, en juist daarom ligt er zo’n grote en mooie kracht. Gelijkheid, aansluiting en beleving. Waarden die ook binnen Even Echt ontzettend belangrijk zijn.

Door als dromengids jongeren individueel te begeleiden tijdens hun reis en om met Even Echt outdoor groepsreizen in de natuur aan te bieden, hoop ik de wereld weer een klein beetje gelukkiger en mooier te maken. Zodat we weer kunnen dromen als kind, kunnen leven vanuit grenzeloze mogelijkheden en onszelf net zo lief kunnen hebben als anderen.