Vast in kaders met grenzeloze mogelijkheden

We worden geboren in een wereld vol grenzeloze mogelijkheden. Als kind hebben we de grootste dromen, als jongere bouwen we aan een toekomst gevuld met dromen en ideeën voor later. Maar wanneer we opgroeien, wordt ons al snel verteld dat die dromen en ideeën misschien wel helemaal niet binnen de kaders van ‘normaal’ passen. Dat die dromen en ideeën niet mogelijk zijn, omdat er simpelweg geen opleiding en dus diploma voor is. We laten onze dromen varen omdat we een levensrichting moeten kiezen in de vorm van een opleiding. In de vorm van een kader en bijpassend diploma dat je toegang geeft tot dat kader. We blijven dromen over later, terwijl dat later misschien nu al is.  

Wanneer we eenmaal opgeslokt zijn door het systeem, de kaders en eisen, leren we genoegen nemen met de mogelijkheden die daarbinnen zijn. Leren we onze studie of het werk wat we doen daarbinnen leuk te vinden. Omdat die dromen en ideeën die je eerder had, geen bestaansrecht meer hebben. We begraven ze en blijven leren, dat alleen alles binnen die bestaande kaders mogelijk is. Voor grenzeloze mogelijkheden worden we blind gemaakt. Onze dromen en ideeën stoppen we weg of bewaren we voor later, wanneer we tijd hebben, wanneer er geen kaders meer zijn.

Op deze manier blijven we wachten, blijven we genoegen nemen met het leven oké te vinden. Blijven we werken in het kader waarbinnen we zijn beland, blijven we ons ontwikkelen tussen de lijntjes en blijven we hopen op tijden buiten de lijntjes. We blijven, zonder te bewegen. We blijven, zonder het grenzeloze te ervaren.

En dan ineens zijn we opgebrand, energieloos en levenloos. Verlangen we ernaar om misschien weer even kind te zijn, grenzeloos te kunnen spelen in de speeltuin, te kunnen dromen over de toekomst, te kunnen fantaseren over die eindeloze mogelijkheden van een wereld die aan onze voeten ligt. We gaan op zoek naar onszelf, omdat we onszelf zijn kwijt geraakt binnen die oplegde kaders, in het hokje waarbinnen we ons bewegen.

We proberen weer te dromen, maar ervaren dat het grenzeloze dromen van ons is vervreemd. We hebben een vergrootglas en een grote dosis hoop en vertrouwen nodig om de grenzeloze mogelijkheden weer te kunnen vinden. Om de vrijheid te voelen van de ruimte buiten de kaders. Om opleiding en prestatie los te laten, om te luisteren naar ons hart en te leven naar onze dromen. Om volledig te kunnen voelen dat we gelukkig zijn en leven naar het diploma van het volledig jezelf zijn.

Wanneer begin jij weer te leven vanuit jouw grenzeloze mogelijkheden?